Over Tom

Karting is de meest fantastische sport aller tijden. Het gaat om zoveel meer dan enkel de snelheid. Het fysieke. Het mentale. Het technische. Karting is absoluut een wonder der natuur op alle vlakken.

Inmiddels heb ik mijn tweede seizoen achter de rug en met veel vallen en opstaan, de hulp van verschillende personen en de onuitputtelijke drang om meer te weten te komen ben ik op een punt gekomen waarop ik kan zeggen dat ik de dingen vergevorderd begrijp en kan toepassen (althans tot nog toe vooral hetgeen zich naast de baan afspeelt).

Deze blog is dan ook vooral gemaakt om het vallen zoveel mogelijk te beperken bij nieuwelingen in de sport. Daarom kan je eveneens ook altijd contact opnemen met me, moest je met vragen zitten of wat hulp nodig hebben op de baan.

“Racing. It’s like living in another dimension, but way too short.” – Tom Vallaeys

Ik behoor tot het merendeel van de karters: zij die niet de luxe hebben om na tweemaal motorschade een nieuw blok te kopen, met 3 super blokken tegelijk naar het circuit te gaan, alle werk uit te besteden, bij het minste volledig nieuw te kopen. Ik ben tot nog toe een recreant.

Mijn recreant wezen staat echter niet in de weg dat ik streef naar iets en bepaalde ambities heb, maar laat het duidelijk zijn dat ik daarvoor geen van de waarden en normen waar ik vandaag belang aan hecht zal laten vallen: hard werken, toewijding, respect, perfectionisme en vooral de wil om alles te leren begrijpen tot in detail. Ethiek.

Niet zo gek is Ayrton Senna dan ook mijn ab-so-luut idool met alle goddelijke eigenschappen in mijn geval: nooit live kunnen bewonderen, kon niet enkel stappen over water maar dansen, hij kon geen bloed maar brandstof omtoveren in geen wijn maar champagne. Een legendarische piloot die veel te vroeg is heen gegaan.

Mijn eerste echte kartervaring was op 22 april 2009. Net een oude Kosmic kart (1999) met een 100cc Rotax gekocht voor een veel te hoog bedrag, fier als een gieter met de nodige startproblemen vertrokken en aan het begin van de tweede ronde in het gras met een fikse vastloper.

Daarop overgeschakeld op de PRD motor. De wispelturige fabrikant geeft onduidelijke instructies voor smering, en mengverhouding. Na een vastloper kunnen we het eerste seizoen fijntjes uitmaken.

Aan het eind volgt nog een nieuwere Gillard (2003), maar deze heb ik in april 2010 ingeruild voor de blauwe Eglem kart (2008).

Deze heeft tot op de laatste training nooit goed in de hand gelegen, noch snel geweest, maar na wat afstellingen te proberen begint het wel te vlotten.

Na nog wat problemen in 2010 (starter, ontsteking, vastlopers en gebroken krukas) lukte het toch om het seizoen netjes uit te maken met de PRD motoren.

Voor seizoen 2011 ruilen we echter de PRD’s om voor een nieuwe Rotax Max. Moge ik daarmee dan toch de vooropgestelde 50 rijuren kunnen halen over 25-30 trainingsdagen dit seizoen.

Ik heb een heel aparte, of misschien is intens een betere verwoording, visie op de sport. Deze zijn gewoon niet notendop neer te schrijven, maar deze komen regelmatig aan bod op de blog en in de nieuwsbrief.

Tom VallaeysTom karting GenkAyrton Senna Da SilvaTom karting Genk
Tom recreantenrace Genk
Tom karting Genk

5 Responses to “Over Tom”

 1. Sax says:

  Stephane Mertens (Een van Belgisch beste motopiloten-snelheid) opende de eerste cursus die ik bij hem volgende alsvolgt in gebrekkig nederlands.
  “Circuit rijden is het zaligste wat er is. Je hebt een baan ter beschikking tussen de 9-12 meter breed. Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat ze smaller wordt naargelang je sneller rijdt…”

 2. Tom Vallaeys says:

  Stéphane Mertens heeft hiermee meer van gelijk:)

 3. yasmin says:

  interessante blog :smile:

 4. Johnny Kraak says:

  Heey Tom leuke blog heb je. Staan veel dingen in waar je normaal niet bij na zou denken.
  Ik vind het echt super om het te lezen.
  Keep Up The Good Work. :smile:

  En veel succes dit seizoen

  Groetjes

 5. Ruben Brabant says:

  Interessante blog :wink: . Zelf ben ik maar een recreatieve karter, maar probeer toch telkens mijn tijden wat de verbeteren. En uw tips zal ik volgende keer zeker proberen toe te passen

Leave a Reply

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief en kom nog meer praktische tips & tricks te weten!