Rotax Max: tandwielbox onderhoud

In de Rotax Max zit een zogenaamde “Tandwielbox” aan de ‘binnenkant’ verwerkt (de kant van het stoeltje). De krukas drijft via deze tandwielen de balansas en waterpomp aan. Deze laatste zorgt uiteraard voor de circulatie van het water in het koelingssysteem ; de balansas zorgt op zijn beurt dan weer voor minder trillingen tijdens het rijden.

Tot 2009 werd er steeds gebruik gemaakt van nylon / kunststof tandwielen. Vanaf 2009 werden deze vervangen door stalen tandwielen gezien deze (vanzelfsprekend) een langere levensduur hebben. Zoals je op deze figuur kan zien, durven de nylon tandwielen ook wel eens smelten als deze te warm worden.

Dit brengt ons meteen bij de essentie van de zaak, op vlak van onderhoud. Elke 5 uur (uiterlijk 10 uur), moet de olie in de tandwielbox vervangen worden, om een goede smering en koeling te behouden.

Smering van de tandwielbox

In principe kan de smering met een simpele minerale 15W40 minerale olie (+- 6 à 7€ per liter). Een beter alternatief is echter gewoon gebruik te maken van een versnellingsbakolie voor motoren. Voor een kleine meerprijs van minder dan een vijftal euro, heb je dan ook een volwaardige synthetische olie, die speciaal ontwikkeld is voor deze doeleinden.

Hierbij kunnen we ook gelijk even terugkoppelen naar het aspect koeling: een synthetische olie heeft veel betere koelingseigenschappen dan een minerale olie. Dat is meteen ook de rede dat alle moderne auto’s gebruik maken van een synthetische olie.

Voor een Rotax Max kan je prima gebruik maken van bijvoorbeeld de Denicol Transpower (10,75€ / L)

Hoeveel olie nodig?

Het aantal olie dat je nodig hebt, is op zich al zéér miniem. Dit omdat de olie toch wordt “rond gegooid” eens de motor begint te lopen. Tussen de metalen en de nylon tandwielen zit echter nog wel een klein verschil:

  • Kunststof: 50cc (0,05L)
  • Metaal: 80 à 100cc (0,1L)

Zoals je ziet, kan je dus wel even door met een 1L-fles en is de kost dus ook verwaarloosbaar. Er is geen enkel excuus om dit niet bij te houden of hierop te besparen.

Verder heb je enkel nog een M6 imbussleutel en een maatbeker nodig!

Stap 1: oude olie aflaten

Dit doe je simpelweg door de onderste bout van het tandwieldeksel eruit te draaien. Draai deze bout eerst een kwartslag los, en zorg dan dat je tijdig een opvangbakje eronder kan plaatsen en de nodige poetsdoeken bij de hand hebt. Nu kan je de bout er helemaal uithalen en de olie eruit laten stromen.

Als het meeste eruit is gedrupt, kan je de motor eventueel ook nog een beetje kantelen om de laatste restjes er eveneens uit te krijgen.

Op de foto’s is ook duidelijk dat de olie al vrij donker is. Zo zie je dus ook dat een vervanging geen overbodige luxe is!

Eens de olie goed uitgedrupt is, mag je uiteraard deze bout terug inschroeven.

Stap 2: nieuwe olie bijvullen

Daarvoor moeten we uiteraard eerst netjes onze hoeveelheid olie afgemeten hebben in een maatbeker. Vervolgens draaien we de zwarte dop eraf en kunnen we de nieuwe olie bijvullen.

Belangrijk om weten!

In de zwarte dop zit een gaatje, waarop een benzineleiding moet worden aangesloten. Dit gaatje is een “ontluchtingsnippel” voor de tandwielbox: als deze warm wordt, wordt er druk opgebouwd en deze moet kunnen ontsnappen. Zeer belangrijk om weten is wel dat je hier effectief een stuk benzineleiding op moet zetten, omdat anders de mogelijkheid bestaat dat een deel van de olie eruit wordt geduwd bij hoge toerentallen.

Verder wil ik ook Bas Vervuurt heel fel bedanken voor de aanzet tot dit artikel, het aanleveren van de foto’s, de tekst en uitleg. (& het geduld opdat het artikeltje eindelijk op KartBlog zou verschijnen).

Gerelateerde artikels

  • Er werden geen gerelateerde artikels gevonden.

Leave a Reply

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief en kom nog meer praktische tips & tricks te weten!