Powervalve Rotax Max

De powervalve is een van de troeven van de befaamde Rotax Max motor: de rode “knop” achterop de motor, net boven de uitlaat.

Vele rijders onderschatten de kracht van deze powervalve, en zetten ze “op de standaard”. Deze powervalve heeft heel wat meer in zijn mars dan je denkt. Tenminste, als je ze juist gebruikt en vooral juist onderhoudt!

Werking van de powervalve

De powervalve is een “schijfje” dat in je uitlaatpoort schuift:
Bij lage toeren blijft de schijf naar beneden. De uitlaatpoort is hierdoor iets kleiner en is er meer vermogen onderin (in de lage toeren).
Omstreeks 7000-8500 rpm gaat deze schuif open. De uitlaatpoort vergroot dan waardoor de motor meer vermogen krijgt in de hogere toerentallen.

Kort samengevat zorgt de powervalve dus simpelweg voor een grotere powerband:  een breder toerentalgebied waarin een maximaal vermogen wordt geleverd.

De rode “knop” op de motor maakt dat je dit kan bijstellen. Je begint met deze helemaal “in te draaien” en dan een aantal kliks uit te draaien:

 • Hoe meer kliks de PV ingedraaid blijft, hoe sneller ze “open” zal gaan tijdens het rijden (vb. 7000 rpm)
 • Hoe meer kliks de PV uitgedraaid wordt, hoe later ze “open” zal gaan, hoe later de power”boost” komt. (vb. 8300rpm)

Een powervalve werkt echter enkel naar behoren als:

 • Deze goed onderhouden wordt
  • schijfje zo vet- en roetvrij mogelijk
  • de balg steeds sterk blijf
  • de pakking ten alle tijden afdicht
 • er gereden wordt met olie die zuiver verbrandt

Onderhoud Powervalve – demontage

Eerst en vooral: de powervalve is een van de onderdelen die je na élke training zou moeten nakijken! Begin daarom met de rode knop er helemaal uit te draaien en leg deze samen met de drukveer netjes opzij.

Op die manier kan je de ijzeren clip, die het zwarte plastic vasthoudt, netjes losdrukken zonder dat deze plooit. (zie foto, en voor de rest wat puzzelen om deze los te krijgen). Als je het zwarte plastic er nu ook af haalt, zie je de powervalve zelf, met links en rechts ervan een M6 imbus boutje.

Schroef deze twee boutjes er voorzichtig uit, en zorg dat je ook de ringen/rondellen mee hebt! Deze durven nogal ns snel zoek te raken. Haal dan voorzichtig de powervalve zelf uit de motor. Let er op dat er niets in de motor sukkelt, door die gleuf, want dan kan je je cilindertje eraf halen (en zodus ook je verzegeling).

Pakking zit vast

In vele gevallen “plakt” die pakking tussen de powervalve en motor nog vast: maak deze voorzichtig los door er een fijne, platte schroevendraaier tussen te steken.

Nu de powervalve eruit is, kunnen we ze eens op vakkundige wijze dissecteren :)  Op de afbeelding rechts zie je dan wat er “over blijft”. Het “schijfje” dat in een metalen “iets” zit, met daarop een groene balg bevestigd dat vast zit met een dikke ring aan een zwart, plastic “opzetstuk”.

Laten we beginnen met dit “zwart, plastic opzetstuk” eraf te draaien. Dit moet moet een sleutel maat 10.
Mijn tip: gebruik een dopsleutel maat 10 en geen steeksleutel maat 10: een steeksleutel maakt de hoeken afgerond als je te hard trekt en dan is je opzetstukje voor de vuilbak, want dan kan je het ook niet meer vastzetten. Een dopsleutel verdeelt de kracht waardoor dat plastic niet vervormt.

Houd het “schijfje” vast terwijl je het opzetstuk losdraait, tot dat het schijfje los is en je het eruit kan halen.
Waar het schijfje in het metalen gedeelte zit, is ook nog een rubberen ring: let erop dat je deze niet kwijt raakt. Het is een hele kleine die maar net over de schroefdraad van dat “schijfje” past.

Nu kunnen we de grote veer van de groene balg halen, het zwarte opzetstukje van de balg nemen en vervolgens onderaan de balg ook losmaken met de kleine veer op het metalen gedeelte (zie foto).

Powervalve schoonmaken

Heel de powervalve is nu gedemonteerd dus kunnen we deze proper maken. Dit kan je in principe met remreiniger behalve de balg en de rubberen ring: rubber ziet zeer fel af onder remreiniger. Beste is gewoon deze even af te kuisen met keukenrol.

Als de powervalve al een tijdje niet meer is schoongemaakt (of verkeerde olie gebruikt werd), gebeurt het wel eens dat het schijfje vol roet zit. Dit aangekoekt roet kan je verwijderen door het met een stanley mesje af te schrapen en evt op te schuren met heel fijn schuurpapier.

Montage van powervalve

Als je dacht dat je het ergste al hebt gehad ben je verkeerd. De montage van de powervalve kan de eerste keren leiden tot het uittreken van je haren. Eerst en vooral moet je de groene balg terug vastmaken op het metalen onderdeel. Dit gaat redelijk vlotjes: gewoon de balg (met de kleine veer) erom heen drukken.

Steek vervolgens ook de schijf door dit metalen onderdeel. Vergeet de rubberen ring en de pakking niet! Vervolgens draai je het zwarte kapje erop en trek je de balg over dit kapje.

TIP: erover trekken, eventueel met behulp van een platte schroevendraaier. Ga de zwarte kap nooit helemaal naar beneden drukken zodat de balg erover gaat: je drukt de balg plat en ze zal niet meer presteren zoals het hoort.

TIP: als je gedaan hebt met rijden en de kart op stal gaat, haal de veer dan uit de powervalve. Anders wordt de balg ook slap (zie foto). Doe er een tie-wrap doorheen en hang hem aan de rode knop: dan vergeet je hem er niet terug in te steken volgende rijdag.

Powervalve opmeten

So far, so good. We moeten nagaan of we het schijfje niet te ver of niet te kort hebben ingedraaid. Hiervoor moet je met een schuifmaat van bovenkant (dopje op zwart kapje) tot het midden van de schijf gaan meten: uiterste punt van de bolling). Deze afstand moet zo tussen de 73.5mm liggen.

De powervalve is proper, opgemeten en zit al in elkaar. Tijd om het metalen onderdeel terug vast te schroeven op de motor. Belangrijk is dat je de schijf er langs de juiste kant terug instopt.

The tie-wrap trick

Nu pas gaan we de grote ring om de balg heen trekken. Hier zijn ook speciale tooltjes voor, maar met 2 tie-wraps gaat het even vlot na 2 keer oefenen.

Eerst en vooral steek je best een imbussleutel tussen metalen onderdeel en de balg: zo voorkom je dat je de powervalve indruk terwijl je de veer erover wil trekken. Vervolgens neem je twee tie-wraps die je doorheen de veer draait langs links en een langs rechts: enkel om ze vast te houden, dus niet vastmaken zoals op de foto. Op deze manier kan je dan relatief eenvoudig de veer om de balg heen trekken.

Zwart opzetstukje erop passen (waar normaal de rode knop op zit). Zorg dat “Rave 2″ langs de kant van het tandwiel uitsteekt en tenslotte vastmaken met de metalen clip (in gaatje steken langs de rechterkant en vervolgens over het plastic heen halen en vastmaken: het wijst zichzelf wel uit.
Best doe je dit wel als de rode knop er nog niet op zit.

Tenslotte wil ik Bas nog graag bedanken voor het maken van verschillende foto’s!

Gerelateerde artikels

4 Responses to “Powervalve Rotax Max”

 1. RoelV says:

  Zal ik binnenkort eens testen.
  Mooie uiteenzetting

 2. Sax says:

  Goed artikel Tom.
  Wordt tijd dat ik m’n kart eens buitenhaal…
  ;-)

 3. Rudi says:

  Mooie beschrijving maar er zit wel een foutje in denk ik.
  Het is nl zo dat hoe meer de rode knop ingedraaid is, hoe later de powervalve gaat openen. Draai je de knop losser, dus tegen de klok in, gaat de klep vroeger open, dus bij een lager toerental.
  Het is overigens niet zo dat de powervalve, bv eenmaal geopend bij 7500 tr/min, open blijft zolang het toerental niet terug onder die 7500 zakt. Zodra je bv op het einde van een recht stuk het gaspedaal loslaat sluit de powervalve onmiddellijk ook al zit het toerental dan nog boven de 10000!
  De powerboost die je rond die 7500 tr/min voelt komt niet van de powervalve. Dat heeft gewoon met de karakteristiek van een tweetaktmotor te maken, die nu eenmaal bij hoog toerental koppel en vermogen levert.

Leave a Reply

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief en kom nog meer praktische tips & tricks te weten!