Seizoen 2012 met Birel

Voor 2012 hebben we de oude Gillard ingeruild voor een Birel. Een Birel RY30 van de Rotax Max Grand Finals in Al-Ain, chassis die slechts 1 tot maximaal 3 uur gereden hadden tegen een zeer gunstige prijs bij GKS gekocht.

In wezen zijn het junior chassis, maar 7.10″ bandjes erop en nergens meer een junior te herkennen.

Bij het opbouwen van het chassis werd al snel duidelijk dat Birel net dat beetje meer heeft dan een ander chassis – qua sleutelen / praktisch zijn – en al even snel wist ik dat dit mijn volgende grote liefde zal zijn.

De vuurdoop: 11/03 Genk

Periode met leuk weer, dus dit kon me niet weerhouden van onze nieuwe aanwinst de vuurdoop te schenken te Genk.

Wat me vanaf de eerste bocht opviel aan deze Birel is zijn ontzettend goede zijdelingse grip in de bochten: heel stabiel, maar enkel bij clean sturen, vanaf ik over een te hoge curb in de bochten ging ging hij redelijk snel uit balans.
Conclusie: lekker clean leren sturen met dit chassis dus.

Het chassis had deze rijdag ontzettend veel grip en stuurde erg zwaar, welks te danken was aan de voorstabi die ik erin had gelaten, waardoor de armen na een uur en een kwartier rijden al op de grond hingen.

Hoewel de tijden nog niet super waren – 58.3 tot 58.5 – toch met een goed gevoel terug naar huis.

Woensdag 18/04 Genk: regen of geen regen?

Examens achter de rug en dan begint het toch terug te knagen om te gaan rijden.

De weersvoorspellingen van de afgelopen twee weken waren ronduit kut waardoor we onze Birel maar op stal hielden, maar gezien ook de komende twee weken niet beter bleken te worden hebben we maar setje regenbanden + velgen ingeslaan. Weer of geen weer: we moesten toch maar ns gaan rijden.

In de voormiddag het kartje klaarmaken en daarna met slechte weersvoorspellingen vertrokken naar Genk, maar gedurende de hele dag slechts 2 kleine buitjes gehad waarna de baan telkens zo weer opdroogde.

Waar de kart vorige maal zo zwaar stuurde – en ik het niet langer dan 15 rondjes kon houden – reed ik de eerste stint meteen 25 laps. Tijden waren nog steeds dezelfde als vorige keer, maar het gevoel zat er wel weer goed in.

Na wat gezeur met de gasklep die niet meer goed sloot (verholpen door nieuwe gaskabel en WD40 in de mantelkabel), toch nog wat van de tijden kunnen afpitsen en in de hoge 57′ers belandt. Anderhalf uurtje gereden en een fijne dag gehad en uiteindelijk geen regenbandjes nodig gehad.

Zaterdag 21/04 Genk: Strontregen…

Met nog een beetje spierpijn van woensdag ook zaterdag weer richting Genk vertrokken.

Wederom in de voormiddag even kart in orde brengen, om met de middag naar Genk te vertrekken, waar we verwelkomt werden door een immense hagelbui.

Dit was duidelijk: regen set-up.

Toen gebeurde er iets wonderbaarlijks:o
Anderhalf jaar heb ik in de waan geleefd dat ik hélémaal NIET in de regen kon rijden: remember recreantenrace 2010 waar het afgaan was als een gieter.

Op 40 minuten regenrijden misschien 2 keer in de rondte gegaan en 4-5 seconden sneller dan voordien in de regen. Naar mijn mening moet het vorig setje regenbanden gewoon heel fel uitgehard zijn geweest, waardoor ik helemaal niet weg raakte in de regen.
Met dit setje Vega W2 no problem: meer nog, ik kan niet wachten om nog eens te gaan regenrijden.

De baan droogde een uurtje later echter weer op waardoor we terug mochten naar droog set-up met slicks.
In de eerste droge stint ging het echter mis: linker stoelsteun barstte door het stoeltje heen. Geen voorgeboord reservestoeltje bij, dus mochten we na 45 minuten rijden terug naar Herk-de-Stad.

In ieder geval wel een super goed gevoel overgehouden aan het regenrijden en daarmee is mijn angst om deel te nemen aan de BMC (Gentlemen klasse) volledig weg.

Jammergenoeg krijg ik voor de eerstvolgende manche (29 april) niet meer alle documenten – doktersattesten, handtekeningen met legalisatie, … – in orde waardoor de eerste deelname allicht voor in juni zal zijn.

Tegen die tijd moet het zeker lukken om terug de 56′ers te draaien in het droge, en nog een pakje behendiger te worden in de regen!

Doel is alleszins minstens 1x / weeks te gaan rijden, en 1 op 2 weken 2x te rijden.
Moge 2012 een mooi seizoen worden!

Gerelateerde artikels

3 Responses to “Seizoen 2012 met Birel”

 1. Hans Peeters says:

  Bij deze zal ik hier ook maar eens iets achterlaten he!
  Knap chassis dat je gekocht hebt. Birel blijft super mooi natuurlijk.

  Zal u zeker nog eens tegen komen op Genk.
  Mits mogelijk kom ik naar de volgende BMC kijken en kan ik uw debuut meemaken :) .
  Indien ik er niet bij kan zijn: Heel veel succes!

  Thumbs up! Heb veel antwoorden op mijn vragen gevonden in uw blog.

  Gr.

 2. Johnny Kraak says:

  Heey Tom mooi om te lezen dat je een nieuw chassis heb en dat je de BMC gaat rijden keep up the good work

 3. Tom Vallaeys says:

  Tx voor de reacties mannen!
  Maandag heel wat kunnen testen op Genk in het drogen en vandaag net geen 3 uur in de regen gereden.
  Komt zeker en vast in orde voor eerste BMC:D
  Uitgebreide verslagjes van trainingen volgen nog

Leave a Reply

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief en kom nog meer praktische tips & tricks te weten!