Remreiniger: wat je moet weten

Remreiniger is een alomgekend en -gebruikt middel, maar vaak ook een misbruikt product vanwege een absoluut tekort aan kennis erover.

Waaruit bestaat remreiniger?

Het doel van remreiniger is om vuil zo snel mogelijk te verdunnen en zo weg te krijgen. Daarvoor hebben we verdunner nodig en iets dat het snel verdampt. (waarom, daar hebben we het later over).

Het meest belangrijke ingrediënt in remreiniger is aceton. Aceton is bijvoorbeeld ook het hoofdingrediënt voor het verwijderen van nagellak en is dus één van belangrijkste verdunners.

Een andere verdunner is methylethylketon (MEK - butaan). Deze is zeer vergelijkbaar met aceton, en draagt ook dat heel typerende geurtje dat we terugvinden in remreiniger. Ik rook dat geurtje ook licht in de kettingspray van Fuchs. Dit zal dus betekenen dat er in eerste instantie in die kettingspray een verdunner zit om vuil tussen de schakels uit te houden – die net als aceton héél snel verdampt, waarna ze gesmeerd kan worden.

Nog een andere verdunner die soms in remreiniger gebruikt wordt is Tolueen. Een vloeistof die veelal ook gebruikt wordt als verfverdunner.

Daarnaast zitten er ook nog enkele soorten brandstoffen en alcoholen in. Deze ontvetten (naja, alcohol brengt menig mensen ook een aardig laagje vet bij) zoals we weten. In remreiniger zit meestal methanol en isopropanol. Die laatste wordt bijvoorbeeld ook in medische toepassingen gebruikt als ontsmettingsalcohol.

Verder zit er ook “Stoddard”, beter bekend in de vorm van White Spirit verwerkt in brake cleaner.

Tenslotte zit er ook nog, jawel, CO2 in remreiniger. Dit heeft als doen het vervliegen / verdampen te bevorderen.

Verdunnen slecht voor remmen…

Aceton is hét belangrijkste ingrediënt in een goede brake cleaner. Sommige producenten vinden het echter leuk om remreiniger te gaan verdunnen, om zo de kostprijs te reduceren. Vele mensen trappen hier dan ook in en kopen rommel van 2-3 euro voor 400ml.

Verdunnen is absoluut not done om de simpele rede dat dit het verdampen tegen gaat.

Met andere woorden: de aceton blijft langer rondhangen op het remsysteem en dat is “gevaarlijk”. Gezien deze stof rubber aantast, kan deze dus ook de remcupjes (rubberen afdichtingen in het remsysteem) aantasten en zo de remmen doen lekken.

Terwijl een pure remreiniger: deze verdampt zo vlug dat het niet de tijd heeft door te dringen in het rubber.

Oppassen met remreiniger…

Ten eerste moet je dus oppassen dat je een goeie remreiniger hebt, die niet de tijd heeft in te werken op de rubberen onderdelen.

Ten tweede zit er in brake cleaner die stottard. Deze wordt ook gebruikt voor zogenaamde parrafine waxes. Het kan dus zijn dat er na verloop van tijd geen haar meer op je handen / onderarmen groeit als je wat knullig bent met remreiniger.

Als derde is een goede remreiniger niet altijd even goedkoop (5-10€ / bus), zorg dus dat je het ook voor de juiste toepassingen gebruikt, en er niet je hele chassis mee gaat poetsen.

Tenslotte: zorg voor remreiniger die over de hele lijn een sterke spuitkracht heeft. Wurth bijvoorbeeld is een leuke remreiniger in verhouding tot de prijs, maar van de 12 bussen die ik ooit heb ingeslaan, was van 6 bussen de druk al weg toen ze nog maar halfleeg waren, en de rest allemaal druk weg toen er nog een kwart in zat. Geen goede oplossing dus!

Goede oplossingen

Gerelateerde artikels

3 Responses to “Remreiniger: wat je moet weten”

 1. Sax says:

  Dus met pure aceton kan je je remplakketjes ook reinigen?

  • Tom Vallaeys says:

   In principe wel, maar: ofwel heb je een hogedruk bus nodig (zoals een normale remreiniger bus), ofwel heel snel zijn dat het boeltje niet verdampt voor je het nog maar op je spacers / plakjes kan wrijven.

   Al geniet remreiniger zélf toch steeds mijn voorkeur. Die dingen zijn net daarvoor ontwikkeld en bevatten nog een reeks van andere ingrediënten die reiniging volledig maken.

 2. Jamosport says:

  5 à 10 euro per bus??? wat zit daar in dan?
  Wij gebruiken hier reeds meer dan 20jaar dagelijks diverse merken waaronder o.a. Würth, Valvoline, CRC, DAN, enz..(die laatste is wel de minste want lost ook verven op) Maar we hebben echter nog nooit meer dan 2euro betaald!! (ex. btw)
  Het probleem van drukverlies bij Würth (of eender welk ander merk) hebben wij nooit voorgehad. Je moet natuurlijk wel de bus rechtop houden!! :wink:

Leave a Reply

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief en kom nog meer praktische tips & tricks te weten!