Regenrijden

Regenrijden is een vak apart. Regenrijden is een kunst. Regenrijden vraagt optimale concentratie en absolute beheersing van de kart.

Een goed afgestelde regenkart heeft nog steeds slechts een derde van de grip dat je hebt op een droge baan. Daarom wordt de minste fout, te vroeg op het gas, te hard remmen, te lang insturen, meteen afgestraft.

In dit artikel leren we hoe we een kart goed kunnen afstellen voor het regenrijden, enkele goede basistechnieken, do’s en don’ts en geavanceerde regentechnieken.

Kart afstellen voor in de regen

Regenrijden is absoluut het tegenovergestelde van droogrijden. De banden grippen niet meer, dus de kart zal immens gaan ondersturen. Daarom moeten we zoveel mogelijk grip voorin leggen.

Fundamentele afstellingen

Er zijn enkele afstellingen waaraan je best thuis werkt, die op het circuit teveel tijd gaan innemen.

Er moet meer gewicht op de voorkant komen dan op de achterkant, daarvoor moet de voorkant hoger geplaatst worden (fusee in de laagste stand) en de achterkant het laagste komen (in de hoogste stand in de lagerhuizen).

Daarnaast kan je best ook de positie van het stoeltje aanpassen. Je kan het stoeltje hoger plaatsen, en zo het zwaartepunt verhogen, het stoeltje los zetten om de kart “te laten leven”.

Tenslotte kan je ook best een beetje uitspoor meegeven (2 millimeter), zo zal de kart beter insturen. (uitlaseren of met uitlijnschijven)

Owja, wat je nog kan doen voor in de regen: je zal nooit zo snel uit de bocht komen als in het droge. Daarom kan je best achterin ook een groter tandwiel steken, opdat je het maximum toerental zal bereiken. Met een Rotax rijdt je op Genk achterin zo’n 76-77, in de regen loopt dit al snel op tot 83 tandjes, een groot verschil dus!

Basisafstellingen

Wielklos + vier fuseeringen

Wielklos + vier fuseeringen

Naast de dingen die wat meer tijd innemen (fundamentele afstellingen), zijn er ook wat kleinere dingen die je makkelijk op het circuit kan doen zonder al teveel tijd te verliezen.

De achterste stabi, die mag er in praktisch alle gevallen uit.

De voorste stabi kan je erin laten, sommigen laten hem eruit, dat is iets dat je best zelf kan uitproberen.

Vervolgens is het belangrijk de achterkant zo smal mogelijk te maken (klossen helemaal naar binnen, + regenbanden die 1 inch smaller zijn dan normale banden). Daarnaast kan je ook best zo kort mogelijke klossen gebruiken achterin zodat de as meer kan buigen en lift geven.

Wielklos op breedste stand

Wielklos op breedste stand

Dan kan je ook nog de voorkant op zijn breedste stand brengen (alle ringen langs de binnenkant van de klos / velg, of de klos op het maximaal aantal “streepjes” over de bus draaien, of combinatie van beide.

Sommige rijders – meestal met een groter budget dan wel – gebruiken ook langere klossen voorin om het chassis nog breder te laten uitkomen en nog ietsje stijver te maken voorin om zo meer grip te gaan geven.

Tenslotte is er nog het dilemma van de stoelsteunen. Stoelsteunen geven grip achterin, maar in feite heb je meer grip voorin nodig. Anderzijds geven ze in de bocht wel extra lift in het binnenste achterwiel, en die is ook absoluut nodig. Het zal dus per chassis verschillen hoe de deze reageert (geldt eigenlijk voor alle richtlijnen ofcourse), so: just try it out!

En ook hier nog een owja. Als je met een Rotax Max rijdt, heb je een powervalve. Deze powervalve geeft bij een bepaald toerental een extra “boost”. In de regen kan die boost soms de oorzaak zijn van heel veel wheelspin, als deze powervalve bij een te vroeg toerental opengaat. Daarom kan je ze beter op een later toerental laten open slaan.

De basisregels van het regenrijden

Elke kunst begint met enkele vuistregels. Zo ook het regenrijden dus.

Stay of the rubber!

Wat in het droge als “ideale lijn” bestempeld wordt, daar moet je ten eerste in de regen al afblijven!

Rubber op rubber met daartussen water glijdt, en zal nog minder grip geven dan rubber op asfalt met daartussen water.

Probeer dus met andere woorden niet te remmen als je op de ideale lijn zit en vervolgens héél breed (naast het rubber) sturen. Een voorbeeld van een regenlijn (de ideale regenlijn bestaat niet, de ene ronde heb je wel grip op een plaats, de volgende ronde weer niet) vindt je op het grondplan van het circuit van Genk hierboven.

Nooit de achteras locken

Heel kort: als de achteras vast slaagt, verlies je praktisch elke controle over de kart.

De kunst is om hard genoeg te remmen dat de kart vertraagt, zonder dat je té hard gaat waardoor de achteras gaat locken.

Als je de achteras vast remt, duurt het in de regen zo’n 20-25 meter eer je banden weer gaan grippen in de grond, en dan zit je al lang in het gras of het grind.

Wees zuinig met het gas…

Het omgekeerde is ook weer waar: teveel gassen is ook niet goed. Je gaat dan zogenaamde “wheelspin” gaan creëren waardoor je weer alle grip op de achterkant verliest, je trager uit de bochten zal komen enzovoort.

Het is in de regen belangrijk dat je heel subtiel met het gas omspringt en het gaspedaal heel geleidelijk aan gaat indrukken bij het uitkomen van de bocht.

Vooral dat laatste is moeilijk, want onze adrenaline wil dat we snel op het gas gaan met als doen “sneller” weg te komen. Niets is minder waar dus.

Denk hierbij ook nog aan het stukje bovenin, over de powervalve!

Rem lossen als je onderstuurt

Nog een veel gemaakte fout in het begin is dat je gaat remmen, en dat je vooral te laat gaat remmen. Het lijkt alsof je veel te hard op de bocht af gaat.

De menselijke reflex is dus nog harder te gaan remmen, waardoor de achteras lockt, en dat is – zoals we intussen weten – het laatste wat we willen.

Als je remt, druk je de voorkant naar de grond toe (een van die leuke natuurwetten). Daardoor gaat de voorkant gewoon rechtdoor gaan, zonder in te sturen in de bocht, en ga je met andere woorden rechtdoor: het gevoel dat je de bocht niet haalt, dat je er te snel op afkomt.

Maak je dus hard en durf die rempedaal te lossen als je voelt dat je de bocht niet haalt. De druk op de voorkant van de kart zal afnemen en de kart zal dan uiteindelijk insturen in de bocht – of je zal in de rondte gaan ; maar als je op de rem blijft staan, ga je zeker en vast rechtdoor, so get of the pedal mate!

De superhumanregels van het regenrijden

Bovenin hadden we de basisregels, en die moet ik zelf nog volop onder de knie krijgen. Daarop alleen is mijn doel al 15 uur in de regen trainen om die basisregels meester te worden.

In mijn zoektocht naar info over regenrijden, kwam ik ook echter andere dingen tegen, en die zijn ook wel vrij logisch. De grootste – die ook voor droogweer geldt – is optimaal gebruik proberen maken van de banden om de kart te vertragen.

Op deze manier kan je later remmen, langer snelheid aanhouden en dus ook sneller rondjes draaien.

Een van die technieken gaan we schetsen aan de hand van een normale bocht naar rechts toe (voor de gemakkelijkheid gewoon een 90°), dat aansluit na een kort recht stuk.

Als we het rechte stuk afgaan, en we aan de remzone komen, remmen me redelijk hard, harder dan je normaal doet in de regen, maar wederom: de achteras niet vastremmen.

We laten de achterkant een heel klein beetje naar rechts uitbreken (dus net alsof de voorkant naar links zal gaan sturen).

Op deze manier gaan de banden over het asfalt “scrubben” en de kart zal sneller vertragen dan dat je gewoon remt. Eens de kart net niet traag genoeg loopt, zorgen we dat we de kart weer recht op recht op de baan krijgen, om tenslotte de bocht naar rechts te gaan nemen, waardoor we weer frictie tussen band en asfalt krijgen en wederom wat vertragen.

Als we dan traag genoeg gaan, zal de kart gaan insturen, en dat was dus onze haakse rechtse bocht.

Gerelateerde artikels

 • Er werden geen gerelateerde artikels gevonden.

5 Responses to “Regenrijden”

 1. Sax says:

  Hoi Tom,
  Als newbie in de kartsport hierbij mijn visie over “leren” regenrijden en niet “beter leren regenrijden”.
  Fase1:
  Blijf overal af, wijzig niets aan je setup en “leer” eerst op de baan te blijven.
  “Leer” dan je remdruk zoeken.
  “Leer” daarna andere lijnen rijden (geen rubber).
  M.a.w. je concentratie is op het rijden en niet op “waar kan ik nog wat bijdraaien”.
  Zo benut je je tijd in rijden en niet in sleutelen.
  Fase2:
  Pas als je bovenstaande onder de knie hebt, begin je met de afstellingen.
  Ik heb ooit gelezen:”Wat is men met een tijger onder de moterkap als er een ezel achter het stuur zit…”.
  Voilá, dit was mijn visie;kort samengevat: eerst leren “gaan”met een “slechte” kart,
  Dan kan je beginnen lopen met een goede kart.

  Btw:
  Interessant artikel.
  X.

  ______________
  Sent from mobile

 2. Tom Vallaeys says:

  Je hebt absoluut gelijk qua “leren” rijden, maar om iemand in een kart, met een droogweer setup én op slicks in “the pouring rain” de baan op te duwen, moet je geestesziek zijn. :???:
  Dat kan je enkel als de baan “opdrogende” is – en dan nog.

  Wat ik wél aanbeveel is dan: maak er een basisregensetup van (zoals bovenin beschreven) en blijf er dan af.

  Er valt vast ook veel af te stellen in de regen, maar daar ben ik zelf ook nog niet aan toe, vandaar dat ik me dus ook beperk tot het uitschrijven van een basissetup die nog enigszins “plezier” toelaat tijdens het regenrijden.

  Kart omgooien naar een basis regen afstelling voor training neemt ook niet zo veel tijd (15-20 minuten): stabi in / uit, moertjes stoeltje los (als je traint hoef je zeker geen stoeltje te gaan verplaatsen, gewoon rijden), een tandwiel vervang ik ook niet als het ineens begint te regenen (ik hoef geen toptijden te rijden bij het trainen), voorkant breed, achter smal, set velgen met regenbanden erop en gaan :cool:

 3. Sax says:

  Dan was ik 3 weken geleden geestesziek….
  :evil:

  • Tom Vallaeys says:

   Van jou is dat al algemeen gekend en geweten he, Xavier:p

   Nee maar, ik ben ook wel van plan wat op slicks in de regen te gaan rijden, maar echt niet als het met bakken uit de lucht komt dat je kart haast aan het zwemmen is. Enkel als er een leuk, nat laagje op de baan ligt, en dan met regensetup maar op slicks leren sturen.

 4. [...] Dit was duidelijk: regen set-up. [...]

Leave a Reply

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief en kom nog meer praktische tips & tricks te weten!